Kultur spelar en viktig roll både i fred och krig. Den bevarar vår historia, stärker identitet och sammanhållning – och blir en symbol för hopp i svåra tider. På en tillställning arrangerad av Länsstyrelsen diskuterades hur kulturegendom kan skyddas vid kriser och väpnad konflikt.
Kulturarvet är en viktig del av vårt samhälle. Byggnader, minnesmärken, arkiv och samlingar berättar om vår historia och formar vår identitet. Men vad händer med kulturarvet i händelse av krig?
Skinnskattebergs kommun deltog den 27 mars i en tillställning om kulturens roll i fred och krig, arrangerad av Länsstyrelsen.
Fokus låg på hur kulturegendom kan skyddas och bevaras, både genom märkning och genom att flytta värdefulla föremål till säkra platser.
Blåvita skölden – en skyddssymbol
Värdefulla kulturmiljöer kan märkas med en blåvit sköld, en internationell symbol enligt Haagkonventionen. Den används för att identifiera och skydda byggnader, bibliotek, arkiv och samlingar med stort historiskt och kulturellt värde. Märkningen sker i samråd med Försvarsmakten och fastighetsägare.

Kulturegendom skyddad enligt 1954 års Haagkonvention om skydd för kulturegendom i händelse av väpnad konflikt.
Flytt av kulturarv vid hot
All kulturegendom kan inte skyddas på plats. Om det blir nödvändigt kan konstverk, arkivhandlingar och andra historiska föremål flyttas till säkrare platser. Länsstyrelsen ansvarar för att planera detta för regionala och lokala museer, arkiv och kyrkliga kulturarv, medan statliga institutioner hanterar sina egna samlingar.
Att bevara kulturarvet handlar inte bara om att skydda fysiska föremål – det är ett sätt att säkra vår historia, identitet och framtida inspiration.