22 maj, naturvårdsbränning Stora flyten

22 maj, naturvårdsbränning Stora flyten

Onsdag den 22 maj planerar bränningsentreprenören Baggbolaget att genomföra en naturvårdsbränning på uppdrag av Länsstyrelsen i naturreservatet Stora Flyten i Surahammars kommun. Området ligger cirka sju kilometer sydväst om Virsbo. Vinden beräknas blåsa mot väst eller sydväst.

Start för bränning beräknas ske cirka klockan 11.00. 

Räddningstjänsterna och SOS Alarm är alla informerade. Ett meddelande kommer att gå ut i P4 trafik och service under dagen om bränningen.

 

Särskilt utbildad personal bevakar området under bränningsarbetet och tiden efter tills branden slocknat helt så att inga oönskade bränder blossar upp. En helikopter med släckningsutrustning står standby ifall elden skulle smita utanför det avgränsade området. Bränningen sker genom markbrand med låg intensitet och styrs så att närboende ska få så lite problem som möjligt. Den som är i området kan dock känna av brandrök. Under själva bränningen kan rökutvecklingen vara kraftig men röken stiger ofta snabbt.

En naturvårdsbränning görs alltid då väderförhållandena är lämpliga och säkra. Naturvårdsbränningar måste genomföras när det är torrt i markerna, både av säkerhetsskäl och för att de ska ge önskad naturvårdsnytta. Länsstyrelsens naturvårdsbränningar genomförs dock inte om det är för torrt, för varmt eller för blåsigt. Genom att bränna under kontrollerade former på flera ställen vid olika tillfällen skapas ett nätverk av den livsmiljö som brandberoende arter behöver.

Värt att veta kan vara att förra veckans naturvårdsbränning som genomfördes i Skommarmossen, Skinnskattebergs kommun, gick helt enligt planen. Senaste informationen (tisdag förmiddag) därifrån är att efterbevakning fortfarande pågår. Länsstyrelsen kommer att meddela på deras Facebooksida när den bränningen anses vara avslutad.