En givande inspirationsdag för personal inom förskolan

En givande inspirationsdag för personal inom förskolan

På Färna Herrgård samlades, den 3 maj, ett härligt gäng från Västmanlands finska förvaltningskommuner. Tillsammans fick förskollärarna ge varandra nyttiga tips och lära sig nya metoder för hur de i sina verksamheter kan arbeta språkstimulerande med de finskspråkiga barnen.

Finska förvaltningskommuner i Västmanland

I Västmanland ingår sex av tio kommuner i finskt förvaltningsområde och har därmed ett särskilt ansvar att värna om det nationella minoritetsspråket finska. För kommunerna Fagersta, Hallstahammar, Köping, Surahammar, Skinnskatteberg och Västerås, är det viktigt att skapa förutsättningar för att ge barnen finska språket. Inspirationsdagar för personal inom förskolan är ett lyckat koncept. Deltagarna kan då få dela med sig av sina bästa tips och få konkreta verktyg att arbeta med i sina verksamheter.

Viktigt att få ses i ett fysiskt rum

Utbildningsdagen kunde äntligen genomföras den 3 maj. Den skulle ha genomförts under 2021 men det planerna grusades på grund av covidrestriktionerna. Utbildningsdagen hade kunnat genomföras digitalt, men arrangörerna ansåg att det var minst lika viktigt att deltagarna skulle få träffas och dela sina erfarenheter i samma rum. Det var länets sex finska förvaltningskommuner som tillsammans planerade inspirationsdagen och syftet med dagen var att deltagarna skulle få med sig verktyg att använda när de kommer tillbaka till sina verksamheter.

Erfarenhetsutbyte och föreläsning

Deltagarna fick först berätta om sig själva och hur de arbetar, redan där kom det upp många bra tips. Ett exempel kom från Hällby förskola i Västerås där de använt känslokort på finska, med syfte att lära sig att prata om känslor på finska med barnen. Ett annat tips kom från förskollärarna i Kolsva, där de på inskolningssamtalet, på ett positivt sätt, berättar om vad det innebär att Köpings kommun ingår i finskt förvaltningsområde. På förmiddagen fick deltagarna lyssna på en föreläsning med Fredrik Söderlund som arbetar i Västerås stad som utvecklare för förskoleverksamheten.  Redan vid lunchtid fick arrangörerna höra att det varit en bra förmiddag. På eftermiddagen väntade mer praktiskt arbete där Fredrik visade deltagarna hur de kan använda appen keynote tillsammans med barnen. Det blev många skratt när alla fick göra självporträtt på sina iPads.