“Oändlig Förändring” till Skinnskattebergs kommun

“Oändlig Förändring” till Skinnskattebergs kommun

Konstnären Oleg Nourpeissov skänker sin parkskulptur ”Oändlig Förändring” till Skinnskattebergs kommun

Konstnären Oleg Nourpeissov, som bor i Skinnskatteberg sedan 1992, har skänkt sin egentillverkade parkskulptur ”Oändlig Förändring” till Skinnskattebergs kommun. Skulpturen utförd i form av en fyrsidig pyramid klädd med vattenbeständiga speglar som vilar på en stålram med sidolängd 2750 mm. Skulpturen står vid Herrgården i Skinnskatteberg sedan 2016. Den har visat sig vara hållbar och inte behöva någon särskild vård.

Oleg Nourpeissov kom till Sverige 1992 från Ryssland, Sankt Peterburg, där han fick en gedigen konstutbildning och grundade ett företag inom inredning av offentliga platser där en grupp konstnärer genomförde flera offentliga utsmyckningar i Sankt Petersburg. Han beskriver sitt verk själv så här:

“Efter tusentals år av åtskilliga observationer, forskning och experiment, hypoteser och teorier, det enda vi säkerligen vet om världsalltet är att det förändras.”  

Pyramiden i Skinnskatteberg är inte den första i sitt slag. Den första pyramiden finns i Skulpturparken i Ängelsberg efter att Oleg bjudits in för att göra ett konstverk. Vanligtvis så tas konstverken bort år från år och ersätts med ny men Olegs pyramid fick fortsätta att stå kvar. Efter utställningen i Skulpturparken i Ängelsberg har Oleg fått flertal beställningar från privatpersoner att göra pyramiden i mindre skala. Han beslutade sig även för att göra en pyramid åt sig själv och ställa i trädgården men insåg snabbt att den inte passade in där.

Då han bor i närheten av kullen utanför Herrgården så tyckte han att det var något som fattades. Där hade tidigare stått ett lusthus och Oleg tyckte att hans pyramid skulle passa utmärkt på den platsen. Med den insikten tillfrågade han SLU om pyramiden fick ställas dit och på den vägen är det.

Den 9:e november 2022 skänker Oleg sin pyramid, som från början var tänkt att pryda hans trädgård, till Skinnskattebergs kommun.

– Skinnskattebergs kommun välkomnar skulpturen ”Oändlig Förändring” som konstnären Oleg Nourpeissov mycket generöst skänkt till kommunen, säger Lena Lovén Rolén, Kommunstyrelsens ordförande i Skinnskattebergs kommun

 Oleg Nourpeissov verk är brett representerade både nationellt och internationellt. Han har valt att använda sig nästan uteslutande av digitala säljkanaler i stället för fysiska gallerier.

Om Oleg Nourpeissov

Professionell konstnär. Studerat konst i Kazakstan (Almaty), Ryssland (S:t Petersburg), Sverige (Skinnskatteberg). Eget företag inom design av offentliga platser med flera utförda objekt i monumental-dekorativ teknik i Sankt Petersburg. Eget företag inom design av privata och offentliga platser i Skinnskatteberg. Samarbete med Europe Art Selection, Paris. Utställningar nationellt och internationellt. Medlem i Sveriges Konstnärernas Riksorganisation och Svenska Konstnärernas Förening. Skänkte sin målning “Johannes Döparens Vision i Öknen” till kyrkan i Skinnskatteberg och egentillverkad parkskulptur “Oändlig Förändring” till staden Skinnskatteberg.

Urval utställningar

1990 – konstmässa på utställningskomplexet “Lenexpo” St. Peterburg, Ryssland.
1991 – konstmässa på utställningskomplexet “Lenexpo” St. Peterburg, Ryssland.
1992 – konstmässa på utställningskomplexet “Lenexpo” St. Peterburg, Ryssland.
1992 – konstmässa Bergslagsmässa, Fagersta, Sverige.
1993 – separatutställning på Abrahamsgården galleri Norberg, Sverige.
2004 – konstmässa ArtExpo, New York, USA.
2005 – konstmässa ArtExpo, New York, USA.
2005 – Shanghai Contemporary Art Fair, Shanghai, Kina.
2006 – Modern konst från privata samlingar, Versailles, Frankrike.
2007 – separatutställning Europe Art Selection, Paris, Frankrike.
2008 – separatutställning, KonstFrämjandet, Västerås, Sverige.
2010 – grupputställning Europe Art Selection, Paris, Frankrike.
2011 – Biennale of Contemporary Art, Florens, Italien.
2012 – grupputställning Europe Art Selection, Paris, Frankrike.
2013 – separatutställningsgalleri NWW43, Malmö, Sverige.
2014 – separatutställning Konsthallen Piteå, Sverige.
2019 – grupputställning Carlstad konsthall, Karlstad, Sverige.