Det är när temperaturen kryper över 27 grader flera dagar i följd och inte ens natten ger någon svalka som det blir påfrestande för kroppen att hantera värmen. Höga temperaturer är påfrestande för kroppen, särskilt om du tillhör en riskgrupp. Drick mycket, men tänk också på saltbalansen.
Var vaksam på reaktioner som ökad trötthet, irritation, huvudvärk eller yrsel, särskilt om du tillhör någon av riskgrupperna eller har anhöriga som gör det.
Tänk på att:
- Dricka mycket vätska
- Försök att ordna en sval miljö (dra ner persienner, markiser, fläkt)
- Håll dig så sval det går (sval dusch/blöt handduk)
- Undvik onödig fysisk aktivitet
- Var uppmärksam vid tecken på värmepåverkan (förhöjd kroppstemperatur, yrsel, trötthet)
- Tänk på att livsmedel är känsligt för värme (ökad risk för magsjuka)
- Följ eventuellt eldnings- och bevattningsförbud i din kommun
- Förbered dig för att kunna klara en längre värmebölja (se råd på krisinformation.se).
- Hjälp varandra, du kan vara ett stöd för andra att hantera situationen.
Detta gäller inom äldreomsorgen:
Från och med den 14 juli plockas städning bort ur hemtjänstens planering. Istället kommer personal fokusera och säkerställa så att brukare får hjälp med att skydda sig från värmen. Personal kommer se till så att brukare får i sig tillräckligt med vätska och hjälpa till att hålla värmen ute. Tänk på att äldre personer inte har förmågan att känna törst på samma vis som yngre vuxna. De behöver därför ha påputtning med att få i sig tillräckligt med vätska. Minskad muskelmassa gör att de äldres vätskereserver är mindre vilket snabbt kan leda till kritisk intorkning.