Vandringsleder

Bruksleden

Vandringsleden är 25 mil lång och indelad i 27 etapper. Genom Västmanland och in i Dalarna, från Västerås i söder till Avesta och Malingsbo i norr, sträcker sig Bruksleden. Från Mälardalens slätter kan du vandra norrut in i Bergslagens djupa skogar och böljande terräng. Leden passerar ett omväxlande natur- och kulturlandskap där små brukssamhällen med spännande historia och många sevärdheter utgör ett karakteristiskt inslag. Skogsterrängen blandas med blomstrande ängsmarker, ödsliga myrar, glittrande sjöar och kalkrika områden med rik och spännande växtlighet. Flera större vattendrag, som Kolbäcksån med Strömsholms kanal, korsar genom landskapet. För varje etapp finns karta och etappbeskrivning som du själv kan skriva ut från hemsidan www.bruksleden.se. I terrängen markeras leden med orange färg på träd och stolpar.

Geologislingan

Slingan är 11 mil lång, men du bestämmer själv resans längd. Runt Malingsbo, Baggådalen och Riddarhyttan hittar du ovanligt många spår av istid. Höga rullstensåsar och djupa isgropar är lättillgängliga och fullt synliga. Efter en promenad i terrängen ser du landskapet med nya ögon. Du kan färdas med bil eller cykel, men väl framme bör du ta dig ut i markerna för att se lämningarna. Du kan även färdas längs Geologislingan till häst. Från Riddarhyttan utgår guidade turer med islandshäst.

Ormdalsstigen

Ligger i Baggådalen och är en 5 km lång rundslinga. Ormdalsstigen är en 5 km lång naturstig i Nedre Borgfors i Baggådalen. Den är en del av Geologislingan. Orienteringstavlor berättar om områdets naturförhållanden och historia. Här promenerar du 2-3 timmar och rastar i vindskydd. Stigen går du motsols. På sina ställen är det vått i markerna.

Strandpromenaden


Efter nedre Vätterns strand går vår fina strandpromenad. Den sträcker sig mellan Folkhögskolan och Herrgårdsängen. Utefter strandpromenaden finns två stationer med träningsredskap som är enkla att använda och här finner du även skulpturen Sländan av Rune Rydelius placerad. Strandpromenaden är upplyst längst med hela sträckan.

Aspebobäcken

Stig runt Aspebäcken och till Kolarbyn.

Söker du en fin och intressant naturupplevelse ska du välja stigen runt Aspebäcken. Här kan du se fridlysta skogsklockan och nattviolen, vandra i urskog och se hur humusrikt myrvatten möter de klara vattnet från Skärsjön i Aspebobäckens bäckförgrening. Har du tur kan du också se och höra tretåig hackspett trumma på en gammal fura. Det finns också kungsfågel och trädkrypare. Här behöver du bra skor som klarar ojämn terräng och vana att ta dig fram på stigar med stenar och rötter. Vill du fortsätta till Kolarbyn genom skogen kan du även ladda ner en stig som tar dig dit.

Klicka här för att öppna destinationen i Google Maps.

Centrum – bondslingan

Centrumslingan, som är 5,8 km lång, bjuder på en vacker och omväxlande tur runt tätorten Skinnskatteberg med hela strandpromenaden längs Nedre Vätterns norra strand. Här kan du gå eller springa och om du så vill kommer du fram med barnvagn, rullator och rullstol. Underlaget är asfalt med undantag av strandpromenaden som är välpackad stenmjöl.

Vill du komma in i skogen högst upp på Masbo tar du turen på Bondslingan som slingrar sig 3,5 km på mestadels smala och medelsvåra stigar. Här behöver du bra skor och vana att ta dig fram på ojämna stigar med stenar och rötter. Det förekommer också några surhål. Stigen är för smal för barnvagnar och rullator.

Klicka här för att öppna destinationen i Google Maps.

Masbo

Här har du som vill ha lite tuffare cykling en utmaning. Du behöver en bra mountainbike som åtminstone har en dämpad framgaffel. De fyra rundorna, som är mellan 2,4 och 5,8 km, lämpar sig också för lite tuffare gång och löpning. Du behöver rejäla skor för ojämn terräng, gärna vattentäta och med ett bra stöd för vristen. Den längsta rundan, längst åt sydväst, har en vacker sträckning längs Skärsjöns östra kant.

Klicka här för att öppna destinationen i Google Maps.

Karmansbo

Här har du en tur genom en vacker skog längs kanten till ravinen mot Hedströmmen i ett väl kuperat landskap. Om du vill gå hela rutten börjar du vid Karmansbo smedja – här finns parkering och ett gammaldags fik med hembakat kaffebröd. I smedjan kan du känna på hur det var att smida i förgångna sekler. Ta grusvägen söderut och gå över Köpingsvägen så kommer du in på den gamla banvallen som du följer söderut – följ sedan leden över fälten som tar dig ner till stigen längs Hedströmmens västra sida. Ta på dig skor som klarar av ojämnt underlag. Du bör också vara van vid lite svårare och brantare passager. Går du hela rutten har du gått 6,2 km.

Klicka här för att öppna destinationen i Google Maps.

Långa asfaltsturen

Är du sugen på en lite längre tur med en racer eller en vanlig cykel kan du ta den långa asfaltsturen som tar dig 7,4 mil till Färna via Gunnilbo och vidare söderut längs en av länets vackraste sjöar – Långsvan – ner till kommungränsen, där du viker av åt nordväst förbi anrika herrgårds- och bruks miljöer som Bernshammar,  Karmansbo och Uttersberg. Vägen mellan Karmansbo och Uttersberg slingrar sig fram på toppen av en smal sandås – den roligaste sträckan på rundan. Vid Uttersberg kan man göra ett stopp vid Galleri Astley för att uppleva konstverk av svenska såväl som internationella konstnärer inom måleri, grafik och skulpturer. Här finns också Café Guldmisteln. Turen går vidare till Riddarhyttan via Forsen och Fors gård som erbjuder ridturer på fogliga Islandshästar – allt från en timme till två dagar. Från Riddarhyttan tar man så gamla Riddarhyttevägen till Skinnskatteberg.

Klicka här för att öppna destinationen i Google Maps.

Långa grusrundan

Denna tur tar dig 8,7 mil runt Skinnskattebergs kommun på grusvägar och en välpreparerad banvall genom ett böljande skogslandskap längs sjöar och igenom vackra bruksmiljöer. Här ska du helst ha en MTB eller Cyclocross för att maxa upplevelsen. Det går också att ta sig runt på en vanlig cykel. Grusvägarna tar dig ut till mer ensliga platser jämfört med de asfalterade vägarna och närmare natur, djur och fåglar. Längs turen finner du många fina platser för picknick och grillning.

Klicka här för att öppna destinationen i Google Maps.

Skinnskattebergs bruk/Hedströmmen

På denna runda som är nästan 3 km lång får du lära dig om Skinnskattebergs Bruks historia (a – j) och om flermålsanpassat skogsbruk och hållbart vattenbruk (1 – 9). På Herrgårdsbryggan längs Hedströmmen får du också lära dig om de 17 globala målen för en hållbar utveckling. En riktigt lärorik runda, med andra ord, som går lite i sicksack i bruksparken och längs Hedströmmen, mestadels på bra underlag, men för att nå fram till alla informationstavlor behöver du bra skor och vana att gå på ojämnt underlag.

Klicka här för att öppna destinationen i Google Maps.

Skinnskatteberg – Örtjärn – Skinnskatteberg

Den 4,5 mil långa turen till Örtjärn bjuder på omväxlande topografi längs vackra sjöar, skogar och hagar. Underlaget är till 90% grusväg. Från vägskälet strax norr om Storsjön upp till Örtjärn får du en rejäl stigning med några riktigt branta partier. Väl uppe vid Örtjärn infinner sig just den fridfulla känslan som en avlägsen plats vid en vacker skogstjärn kan ge.

Klicka här för att öppna destinationen i Google Maps.

Nedladdningsbara filer

Här nedan finns samtliga leder som pdf.