- Hem
- Bygga, bo och miljö
- Hälsoskydd
- Radon
I korthet
Radon är en luktfri och osynlig gas som bildas när grundämnet uran genomgår sin sönderfallskedja enligt följande: uran → radium → radongas → radondöttrar. När radondöttrar sönderfaller så avger de en radioaktiv strålning som på lång sikt kan skada lungornas vävnad och lungcancer kan utvecklas. Radium återbildas hela tiden och därmed uppstår nya radondöttrar.
Var radon finns
Radon finns runtomkring oss helt naturligt, hela tiden i mindre eller större mängder. Radon finner man i en del bergarter och även i blåbetong som en del äldre hus är byggda av. Radon kan även finnas i vatten. Vi påverkas av radon i inomhusluften via:
- Marken under och runtomkring huset
- Byggnader byggda i blåbetong
- Vatten
Hur jag tar reda på om jag är utsatt för höga radonvärden?
Det enda säkra sättet är att mäta under en period i sitt hus. Spårfilmsdosor är det vanligaste sättet att mäta radon. Själva mätningen ska ske under eldningssäsongen, det vill säga oktober-april. En mätning med spårfilmsdosa tar 2-3 månader att utföra. Socialstyrelsens riktvärde är idag maximalt 200 Bq/m³ (Becquerel per kubikmeter). Det finns även ett nytt rekommenderat värde, 100 Bq/m³ från strålsäkerhetsmyndigheten och WHO.
OBS! Inget bidrag!
Det går inte längre att söka radonbidrag. I statens budget för 2022 finns inga medel avsatta för bidraget. Det innebär att det varken finns pengar till nya ärenden eller till utbetalningar av tidigare ärenden.
Klicka på länken för att läsa på Boverkets hemsida.
Mer information kring radon finns på Strålsäkerhetsmyndighetens och Boverkets hemsidor.
På Swedac.se finns aktuella uppgifter om de mätlaboratorier som är ackrediterade för mätning av radon i inomhusluft.