- Hem
- Bygga, bo och miljö
- Livsmedel
- Starta livsmedelsverksamhet
I korthet
Som livsmedelsföretagare är du skyldig att registrera din livsmedelsverksamhet innan du startar den. Det gäller också om din livsmedelsverksamhet byter bolagsform/organisationsnummer till exempel från enskild firma till aktiebolag, byter lokal eller flyttar din verksamhet till en annan plats.
De flesta livsmedelsverksamheter ska registreras, till exempel restaurang, livsmedelsbutik, internetbutik, huvudkontor, foodtruck, café, livsmedelstransportör, kök inom vård, skola och omsorg.
OBS! Om du är ansvarig för en brunn eller ett vattenverk som försörjer en livsmedelsverksamhet, tex. restaurang, café, campingplats, bed and breakfast eller liknande måste du registrera anläggningen. Det gäller också om du levererar vatten till fler än 50 personer eller mer än 10 kubikmeter per dygn.
Klicka på länken för att läsa mer om anmälan och kontroll dricksvatten.
Registrering av livsmedelsanläggning
Tillagning eller försäljning av livsmedel till allmänheten får endast ske i en registrerad anläggning. Anmälan om registrering gör du till miljö- och byggnadsnämnden. Verksamheten får starta först 10 arbetsdagar efter att anmälan inkommit, om inte annat överenskommits med ansvarig tjänsteman. Anläggningar som sedan tidigare har godkänts kommer att betraktas som registrerade.
Båda obligatoriska blanketter för registrering samt verksamhetsbeskrivning finns här nere:
Anmälan Om Registrering Av Livsmedelsanläggning Pdf2022
Verksamhetsbeskrivning För Livsmedelsanläggning Pdf2022
I vissa fall kan du sälja livsmedel utan att vara registrerad. Kontakta Miljö – och byggnadskontoret om du är osäker på om du behöver registrera din verksamhet. Även om du inte behöver registrera din verksamhet måste de livsmedel som du säljer eller serverar vara säkra för konsumenten.
Kontakta gärna Miljö – och byggnadskontoret vid frågor på 0222 – 51 56 36
Livsmedelsverkets webbplats och rådgivning
På Livsmedelsverket hittar du fakta och lagstiftning inom livsmedelsområdet. Där kan du bland annat hitta vägledningar och branschriktlinjer som finns för din bransch.
Avgifter för kontroll
Miljö – och byggnadskontorets kontroll av livsmedelsverksamhet finansieras av avgifter.
Exempel på olika avgifter som du kan få betala är:
- registrering av livsmedelsanläggning, 1038 kronor.
- registrering av vattenanläggning, 1038 kronor.
- en årlig kontrollavgift för regelbundna kontroller av din verksamhet. Avgiftens storlek beror på vilken slags verksamhet du har och hur du sköter den.
- en årlig kontrollavgift om du är ansvarig för en vattenanläggning. Avgiften beror på vattnets kvalitet och mängden vatten som tas ur brunnen.
- en avgift när miljöförvaltningen hittar brister vid ett besök och bedömer att en extra kontroll måste göras.
- en extra avgift för att kontrollera befogade klagomål och matförgiftningar.
Fakturainformation årlig kontrollavgift
Som livsmedelsföretagare är du skyldig att betala en årlig avgift för den kontroll som miljöförvaltningen regelbundet gör av din livsmedelsverksamhet.
Avgiften ska betalas med helt avgiftsbelopp för varje påbörjat kalenderår. Du får en faktura i början av varje år. Din livsmedelsverksamhet har tidigare fått ett beslut om årlig kontrollavgift av miljöförvaltningen.
När Miljö- och byggnadsnämnden fattar beslut om hur stor din årliga avgift ska vara utgår vi från de uppgifter vi har om din verksamhet. Vi använder Livsmedelsverkets vägledning för att avgiftsklassa livsmedelsverksamheter.
Läs mer om Livsmedelsverkets vägledning
Krav på dig som livsmedelsföretagare
Du är alltid ansvarig för att de livsmedel som du säljer eller serverar är säkra för konsumenten. När du startar verksamheten måste du uppfylla de krav i livsmedelslagstiftningen som gäller för din verksamhet.
- Din anläggning måste vara lämpligt utformad, inredd och utrustad för din verksamhet.
- Du måste ha kunskaper om livsmedelshygien, allergier och överkänslighet mot livsmedel och märkning av livsmedel.
- Du måste identifiera de faror och risker som kan finnas i din verksamhet. Du måste även arbeta på ett sätt så att livsmedlen blir säkra och inte vilseleder kunden.
- Om du är ansvarig för en vattenanläggning måste vattnet leva upp till de kvalitetskrav som finns i Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter. För att kontrollera att vattnet är bra måste du ta regelbundna prover som analyseras av godkända laboratorier.
Livsmedelsverket har tagit fram riktlinjer för livsmedelsbranschen och information kring livsmedelshantering.
Kontroll av din verksamhet
Miljö – och byggnadskontoret besöker din verksamhet för att kontrollera om du har förutsättningar för att hantera livsmedel på ett säkert sätt och så att kunden inte riskerar att bli vilseledd. Grunden är att kontrollerna skall vara oanmälda. Hur ofta vi kommer beror på storleken på din verksamhet och kan variera från flera besök/år till några års mellanrum.
Vid besöket bör du kunna berätta om:
- hur din anläggning är anpassad för de livsmedel du hanterar
- de rutiner och arbetssätt som du har för att se till att maten är säker och att kunden inte blir vilseledd
- hur du ser till att du och din personal har tillräckliga kunskaper om livsmedelshygien
- om var du har köpt de livsmedel som du använder i din verksamhet eller om du har sålt livsmedel vidare till andra livsmedelsföretag
- om menyer och färdigpackade livsmedel är korrekt märkta.
Om du ansvarar för en vattenanläggning ska du även kunna visa och berätta om:
- din anläggning och hur den är utformad
- rutiner för att sköta din vattenanläggning
- ditt program för att regelbundet undersöka vattnet.