- Hem
- Bygga, bo och miljö
- Livsmedel
- Riskklassning av livsmedelsanläggningar
I korthet
Offentlig kontroll av livsmedelsanläggningar sker regelbundet. Kontrollmyndigheter ska regelbundet och med lämplig frekvens utföra riskbaserad offentlig kontroll av alla aktörer i livsmedelskedjan. Det framgår ur artikel 9 i förordning (EU) 2017/625 om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet för att säkerställa tillämpningen av livsmedels- och foderlagstiftningen och av bestämmelser om djurs hälsa och djurskydd, växtskydd och växtskyddsmedel (kontrollförordningen). Samma artikel beskriver att när myndigheterna gör riskbaserad offentlig kontroll ska de ta hänsyn till bland annat:
- Kända risker kopplade till varor och verksamheter
- Sannolikheten att konsumenter vilseleds
- Resultat av tidigare kontroller
Här kan du läsa om hur Livsmedelsverket bedömer hur mycket kontroll en viss anläggning behöver.