- Hem
- Bygga, bo och miljö
- Livsmedel
I korthet
Vatten och mat är det viktigaste för vår överlevnad. Därför ska vi kunna ställa krav på att de är av hög kvalitet för att minimera risken för matförgiftningar. Det är också viktigt att märkningen på maten är riktig för de personer som lider av födoämnesallergi. Miljö- och byggkontoret arbetar med kontrollen av restauranger, gatukök, livsmedelsbutiker, skolor och andra som hanterar livsmedel yrkesmässigt, för att se till att livsmedelslagstiftningen följs. Miljö- och byggkontoret ska också underlätta för företagen genom att ge råd och information.
Företagets ansvar att se till att verksamheten uppfyller alla krav
I och med att miljö- och byggkontoret inte längre ska granska ansökningar om godkännande så får vi mer tid över för kontroll. Vid det första besöket efter anmälan kommer vi att kontrollera hur anläggningen ser ut, hur den är inredd, hur flödet är i lokalen och företagets egenkontrollprogram. Vi kan vid det besöket komma att ställa krav på livsmedelsföretagaren att åtgärda de brister som vi ser.
I fall där det ser riktigt illa ut kan vi komma att förbjuda verksamheten i lokalen eller begränsa verksamheten. Genom den här ändringen är tanken att det ska vara tydligare att det är företagen själva som ansvarar för att verksamheten uppfyller alla krav.